Heup | In stand | Iliopsoas flexie

Iliopsoas tendinopathie

De iliopsoas spier/pees loopt aan de voorzijde van de heup. Hij hecht aan vanaf de voorzijde van de lage rug en heeft zijn aanhechting aan de binnenzijde van het bovenbeen. De hoofdfunctie van deze spier is om de de heup te stabiliseren en te buigen. Geregeld ontstaan er klachten aan de buigspieren door overbelasting of onderbelasting. Hierdoor ontstaan er 'triggerpoints' in de 'lies' die voor veel pijnklachten kunnen zorgen. Vaak geeft een overbelasting van de buigspieren een compensatie weer vanuit de lage rug. In het dagelijks leven kunnen deze klachten zich uiten tijdens traplopen, schoenen vastmaken, benen over elkaar zitten, op een harde ondergrond zitten en opstaan uit een stoel.

Start hier met oefeningen voor iliopsoas peesproblematiekIliopsoas tendinopathie

1. Iliopsoas flexie

12x • 3 sets

Plaats een stiek rondom de voeten en zet de voeten op heupbreedte. Maak vervolgens een kniehef en houdt deze positie even vast.

2. Heup flexie

12x • 3 sets

Heup flexie, plaats het elastiek om de enkel van het aangedane been. Breng vanuit gestrekte positie het been naar voren met een gebogen knie. Ga vervolgens weer terug naar de beginhouding.

3. Deadbug palov press

12x • 3 sets

Deadbug palov press, kom op je rug liggen met de benen van de grond, waarbij je knieen gebogen zijn. Strek vervolgens één been uit tot net boven de grond. Hou met je handen een elastiek vast, wat aan één kant vastgemaakt zit rondom een paal. Strek vervolgens je handen boven je borst uit en weer terug.

4. Fire hydrant

12x • 3 sets

Fire hydrant, kom rechtop staan met een elastiek net boven je knieën en je handen in de zij. Hef nu één been van de grond en draai tegelijkertijd je knie naar buiten. Beweeg terug naar de startpositie en herhaal de beweging.

5. Excentrische psoas march

12x • 3 sets

Excentrische psoas march, plaats een elastiek rondom je voorvoeten en kom op je rug liggen met heup en knieën beide 90gr gebogen. Strek één been en breng vervolgens het andere been gecontroleerd naar het andere been toe.

6. Deadbug pullover beginner

12x • 3 sets

Deadbug pullover beginner, kom op je rug liggen, met je knieën gebogen en de voeten van de grond. Hou boven je hoofd een elastiek op spanning die met de andere kant aan een paal vast zit. Beweeg nu één voor één je voeten tot net boven de grond en weer terug. De knieën blijven gebogen.

Wat is een heup tendinopathie?

Pijnklachten rondom de heup kan veroorzaakt worden door diverse spieren en pezen rondom het heupgewricht (art. coxae). Op het moment dat de kwaliteit van spieren en pezen achteruit gaat kan er een verdikking ontstaan (tendinopathie). Deze verdikking kan soms gepaard gaan met een ontstekingsbeeld, dit kan zorgen voor pijnklachten. 

Oorzaak

De oorzaak voor het ontstaan voor deze verminderde kwaliteit van spieren en pezen is overmatige belasting op het weefsel, gezonde verouderingsprocessen, een traumatisch moment of verandering van omgevingsfactoren (bijvoorbeeld ander schoeisel). 

Symptomen

De pijnklachten die ontstaan kunnen zich op diverse plekken uiten, aan de binnen-, buiten-, voor- en achterzijde van de heup. Dit is namelijk afhankelijk welk deel van de spieren en pezen beschadigd raken.

Behandeling

Afhankelijk van welke spiergroepen aangedaan zijn dient er een trainingstraject gestart te worden waarbij rek- en spierversterkende oefeningen er voor moeten zorgen dat de kwaliteit van de pees weer toeneemt. Dit is minimaal een traject van 12 weken maar kan soms zelfs één jaar duren voor volledig herstel. Er zijn diverse spiergroepen waar de vermindering van de kwaliteit van pezen en spieren een probleem geven rondom de heup.

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.