Heup | In stand | Squat met voeten breed | Fysioefening.nl | Breda

Meniscectomie

Op het moment dat je tijdens het sporten of in het dagelijks leven je meniscus hebt gescheurd kan er gekozen worden voor een meniscectomie. Dit houdt in dat een deel van de gescheurde meniscus wordt weg geknipt. Dit traject loopt via de orthopeed welke bepaald of je hier voor in aanmerking komt. Hieronder vind je het traject welke je kan volgen na de operatie.

Start hier met oefeningen voor de meniscectomieKlik hier voor meer informatie over de meniscectomie.

Fase 1 van het herstel - Week 1-2

Leren lopen met krukken, het verbeteren van de beweeglijkheid en belasting op de knie

1. Actieve quadriceps in lig m. vastus medialis

12x • 3 sets

Leg een dubbelgevouwen handdoek onder de knie, zodat je de knie actief kunt strekken. Span nu het bovenbeen aan.

2. Straight leg raise (SLR)

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, kantel het bekken naar achteren (maak de rug bol), span het bovenbeen aan zodat de knie een klein stukje naar beneden wordt gedrukt, hef vervolgens het been gestrekt omhoog.

3. Palov press in stand

12x • 3 sets

Zet uw benen op schouderbreedte. Pak het elastiek en stoot met beide armen naar voren uit. U zult voelen dat u uw buikspieren moet aanspannen door de weerstand van het elastiek. Let erop dat uw bekken gekanteld zijn (navel intrekken).

4. Squat staand (knie)

12x • 3 sets

Plaats uw voeten op schouderbreedte. Doe alsof u op een bankje ga zitten en maak een squat. Let erop dat uw knieën niet voorbij de tenen gaan.

Fase 2 van het herstel- week 2 tot 6

Uitbreiden naar volledige mobiliteit van de knie, het verbeteren van de stabiliteit en kracht van de knie

1. Air squat met elastiek

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan. Plaats het elastiek boven de knieën en druk de knieën naar buiten. Maak de beweging alsof je gaat zitten en kom weer terug omhoog.

2. Fire hydrant

12x • 3 sets

Fire hydrant, kom rechtop staan met een elastiek net boven je knieën en je handen in de zij. Hef nu één been van de grond en draai tegelijkertijd je knie naar buiten. Beweeg terug naar de startpositie en herhaal de beweging.

3. Isometrische deadbug

12x • 3 sets

Isometrische daadbug, plaats een elastiek rondom je voorvoeten en kom op je rug liggen met heup en knieën beide 90gr gebogen. Strek één been uit en hou het elastiek op spanning. Kom terug naar de startpositie en herhaal aan de andere kant.

4. Gluteus medius walk

20x • 3 sets

Ga op heup breedte staan. Doe het elastiek om, net boven de enkels. Houdt de knieën gestrekt. Verplaats de verste voet opzij, zet het standbeen een klein beetje bij. Verplaats over ongeveer 10 meter op en neer.

5. Hip bridge op bal

12x • 3 sets

Hip bridge op bal, steun met je schouders op een bal. Plaats de voeten dicht bij de verhoging en kom vervolgens met de billen volledig omhoog, herhaal de beweging.

6. TRX Lunge achterwaarts met kniehef

15x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan, pak de trx vast, zet vervolgens een grote stap achterwaarts en breng de knie van het achterste been naar de grond, kom vervolgens omhoog en trek de knie op tot 90 graden.

7. Lunge kniehef op box

12x • 3 sets

Lunge kniehef op box, maak een lunge achter de step, vervolgens stap je met één been op de box en maak je een kniehef.

8. Lunge met hiplock

12x • 3 sets

Lunge met hiplock, maak een lunge en stap vervolgens via een lage step met 1 been op de box, hef met je andere been omhoog alsof je nog een stap zet.

9. Lunge met pallof press rotatie

12x • 3 sets

Lunge met pallof press rotatie, maak een lunge. Duw vervolgens op borsthoogte het elastiek uit en maak een romp rotatie naar dezelfde kant als het been waarmee je bent uitgestapt.

10. One leg Gluteaal Extensie

12x • 3 sets

Ga met je rug op de grond liggen. Plaats 1 voet op het bankje en houd de andere voet los van de grond. Houd je billen net van de grond af. Breng je heup nu omhoog en houd je schouders op de grond. Herhaal deze beweging.

Fase 3 van het herstel- week 6 tot 8

Return to sport

1. One leg squat

15x • 3 sets

Ga voor een bankje of stoel staan op heupbreedte, breng vervolgens één been van de grond, ga langzaam op één been zitten en sta vervolgens weer op dat zelfde been op.

2. Jumping squat

12x • 3 sets

Jumping squat, ga op heupbreedte staan, zak door de hurken alsof je ergens gaat zitten, let hierbij op dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Zak helemaal in en spring omhoog, zak vervolgens direct weer in en herhaal dit.

3. Single leg box jump

12x • 3 sets

Single leg box jump, ga op 1 been voor een box staan, zak door je knie en spring op de box. Herhaal de beweging

4. One leg Hamstring curl

12x • 3 sets

Ga op je rug liggen met 1 been op de swissball. Breng je billen van de grond. Houd je been gestrekt en trek vervolgens de swissball met je hak naar je billen toe. Herhaal deze beweging en wissel daarna van been.

Wat is een meniscectomie?

In het kniegewricht (art. genus) zitten twee schijfjes van kraakbeen (menisci). Deze zijn van belang om het knie gewricht soepel te kunnen bewegen. Daarnaast zijn het de schokdempers van de knie. Door een spontane verkeerde beweging is het mogelijk dat er een scheur ontstaan in één van de meniscus. Er kan dan voor een meniscectomie worden gekozen. Bij een meniscectomie wordt de meniscus of een kapotte deel van de meniscus verwijderd, ook wel weggeknipt. 

De oorzaak van een meniscectomie

Een meniscusscheur ontstaat vaak als gevolg van een ongeluk of een verkeerde beweging. Het komt het meest voor bij sporten zoals: zaalsporten, voetbal, hockey, rugby en skiën. De scheur in de meniscus ontstaat doordat er een draaibeweging plaatsvindt in de knie, waarbij het onderbeen op de grond blijft staan. Vaak gebeurt dit bij een beweging waarbij de knie vanuit een gebogen positie gestrekt wordt. Soms kan zo’n scheurtje vanzelf genezen, maar omdat de meniscus slecht doorbloed is, moet het meestal gehecht of geknipt worden. Dit hangt af van het type en de grootte van de scheur.

De symptomen bij een meniscectomie

Vlak na het ontstaan van de scheur kan er vocht in de knie komen, waardoor de knie dikker kan worden. Er kunnen pijnklachten ontstaan aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Ook kan het pijnlijk zijn met hurken of juist bij het strekken van de knie. Door de scheur in de meniscus kunnen er ook slotklachten ontstaan. De gescheurde meniscus kan dan tussen het gewricht komen en zorgen voor een bewegingsbeperking.

De behandeling van meniscectomie

Tijdens de operatie kan de orthopeed een gedeelte of een volledige meniscectomie uitvoeren. Bij een gedeeltelijke meniscectomie wordt er door middel van een kniptangetje (shaver) het beschadigde deel van de meniscus verwijderd. Afhankelijk van de grootte, locatie, de binnen of buitenkant van de knie de meniscectomie heeft plaatsgevonden, duurt het revalidatie traject tussen de 4 weken en 9 maanden. Hierin wordt er gewerkt aan de mobiliteit en de belasting van het kniegewricht. 

Fases van herstel

Fase 1 - Reactiviteit verlagen, mobiliteit vergroten
Fase 2 - Spierversterkend keten training
Fase 3 - Return to sport 

Synonyms

Menisectomie, meniscus tear, unhappy triad, beschadiging meniscus

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.