Schouder | In ruglig | Torbay in 0 graden abductie anteflexie | Fysioefeningen.nl | Breda

Schouder spieren - Makkelijk (Torbay)

Schouderspieren zijn vaak het probleem van klachten aan de schouder. Om deze klachten te verminderen is het belangrijk oefeningen te doen, vind hier alle informatie en diverse oefeningen.

Start hier met oefeningen voor TorbayKlik hier voor informatie over Torbay

Fase 1 van het herstel

In deze fase is het doel om de pijn te verminderen, de beweeglijkheid te verbeteren en de schouderspieren te activeren.

1. Anteflexie

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen. Breng de hand richting de schouder en breng vervolgens de elleboog omhoog. Strek hierna de arm volledig uit. Hierna brengt u de arm weer in dezelfde stappen terug naar beneden.

2. Rondjes draaien

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, breng de hand richting de schouder, breng vervolgens de elleboog omhoog, strek nu de arm volledig uit, draai langzaam de gestrekte arm rechtsom en linksom.

3. Torbay in 90 graden anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen), breng de armen gestrekt omhoog tot schouderhoogte. Breng het elastiek met gestrekte armen een stukje uit elkaar en vervolgens weer terug. Zorg dat er continu spanning zit op het elastiek.

4. Torbay in 45 graden anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak het elastiek vast met beide handen (vuist breedte tussen beide handen), breng de armen gestrekt omhoog tot 45 graden. Breng het elastiek met gestrekte armen opzij, breng ze vervolgens rustig terug naar de beginhouding. Zorg dat er continu spanning zit op het elastiek.

5. Torbay abductie anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, houdt het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen). Breng de armen 20 graden gestrekt naar buiten toe, houdt de armen in die positie en breng ze vervolgens omhoog tot 90 graden. Ga weer rustig terug en herhaal deze beweging.

6. Torbay exorotatie anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, houdt het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen). Buig de armen 90 graden, breng vervolgens de handen 20 graden naar buiten, houdt de armen in die positie en breng de arm vervolgens omhoog tot 90 graden. Ga weer rustig terug en herhaal deze beweging.

Fase 2 van herstel

In deze fase is het doel om de schouderspieren sterker te maken en om de beweging van de schouder te verbeteren.

1. Torbay in zit horizontale abductie

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, pak het elastiek met twee handen vast, breng de armen op schouderhoogte en trek het elastiek zijwaarts uit elkaar.

2. Torbay abductie anteflexie

10x • 3 sets

Kom rechtop zitten, houdt het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen). Breng de armen 20 graden gestrekt naar buiten toe, houdt de armen in die positie en breng ze vervolgens omhoog tot 90 graden. Ga weer rustig terug en herhaal deze beweging.

3. Torbay exorotatie anteflexie

10x • 3 sets

Kom rechtop zitten, houdt het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen). Buig de armen 90 graden, breng vervolgens de handen 20 graden naar buiten, houdt de armen in die positie en breng de arm vervolgens omhoog tot 90 graden. Ga weer rustig terug en herhaal deze beweging.

4. Low row

15x • 3 sets

Kom rechtop staan, plaats één been voor, breng de schouders richting de broekzak, trek de schouderbladen licht naar elkaar toe, zet de armen in de zij en trek het elastiek met gebogen armen naar achteren. Breng de armen terug naar voren en herhaal deze beweging.

5. Scapular straight arms

10x • 3 sets

Kom rechtop staan, pak het elastiek vast in beide handen, draai de armen naar binnen, breng de schouders richting de broekzak, trek de schouderbladen licht naar elkaar toe, trek het elastiek vervolgens met gestrekte armen naar achteren toe. Breng de armen terug naar voren en herhaal deze beweging.

Elastiek

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct het elastiek via onze partner
Met deze elastiek kun je spierkracht en mobiliteit vergroten in verschillende gewrichten.

Wat is het torbay protocol?

In de schouder zitten diverse schouderspieren die er voor zorgen dat wij kunnen bewegen. Verschillende spieren kunnen problemen of klachten veroorzaken in de schouderregio. De rotator cuff (RC) speelt hier een belangrijke rol in. RC is een verzamelnaam van vier spieren (m.supraspinatus, m.infraspinatus, m.subscapularis en m.teres minor) die een groot deel van de schouderstabiliteit op zich nemen. Op het moment dat één van deze vier spieren ernstig beschadigd raakt of geopereerd is, is het van essentieel belang dat er heel rustig gestart wordt met het opnieuw activeren van de schouderspieren. Regelmatig worden te zware oefeningen aangeboden waardoor de klachten in de schouder toenemen.

Behandeling met het torbay protocol

Het torbay protocol is een protocol wat zeer laag belastend is voor de schouder waardoor dit een goed vertrekpunt is voor het revalideren en laten herstellen van de schouderspieren. 

Let op dat tijdens het uitvoeren van dit programma het belangrijk is dat u geen pijnklachten ervaart. Het doel van het torbay protocol is om in de eerste fase van herstel de schouderspieren te laten wennen aan belasting en daarin een zeer rustige stapsgewijze (graduele) opbouw in te hebben. De hersteltijd door het trainen met het torbay protocol is uiteenlopend van 12 weken tot 12 maanden.

Voorbeeld

De spieren die beschadigd zijn geweest zijn flinterdun en kwetsbaar, dit kan vergeleken worden met een stuk carpaccio vlees, iets te veel trekkracht erop en het zal scheuren. Gedurende de periode van revalideren dienen we dit stuk carpaccio trekvast te laten worden en het een stevig stuk tournedos te laten worden. 

Synoniem

Schouderspieren, opbouwen spieren, rotator cuff, spieren rondom de schouder

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.