Midden rugklachten
Met de ontwikkeling van technologie zien we steeds meer mensen die kantoorwerk moeten verrichten. Hierdoor ontstaan veel middenrug klachten. We horen geregeld van kantoorwerkers: 'ik heb pijn in de middenrug'. Dit komt omdat de middenrug spieren overbelast raken op het moment dat deze de gehele dag naar beneden moeten kijken. Ook weten we dat lang in één houding zitten funest is voor de middenrug. Klachten in de middenrug ontstaan over het algemeen door lang in één houding zitten, stress en telefoon gebruik. De klachten uiten zich door een sluimerend/zeurend gevoel in de middenrug.
1. Opstrekken
Neem plaats op een stoel. Breng beide handen achter de nek en zorg dat uw ellebogen naar voren wijzen. Beweeg zo ver u kunt naar achteren maar doe dit alleen vanuit het bovenste deel van uw rug.
2. Olifantenoren
Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Beweeg de ellebogen vervolgens naar voren en weer zover mogelijk zijwaarts.
3. Olifantenoren rotatie
Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Draai het bovenlichaam naar rechts en vervolgens weer terug naar het midden. Doe dit zowel rechts als links.
4. Olifantenoren lateroflexie
Neem plaats op een stoel. Breng uw handen naar de oren en de ellebogen zijwaarts. Beweeg uw bovenlichaam vervolgens naar de zijkant en weer terug. Doe dit zowel links als rechts.
5. Extensie
Plaats een matje/handdoek op de grond en ga op uw buik liggen. Breng de handen onder uw kin en beweeg uw bovenlichaam van de grond.
6. Pull over
Plaats een matje/handdoek op de grond en neem plaats op uw rug. Breng de benen met gebogen knieën omhoog. Breng de armen voorwaarts met het gewichtje tussen beide handen. Beweeg vervolgens het gewichtje langzaam naar achteren en weer terug voorwaarts.
7. Rutsch
Plaats een matje/handdoek op de grond. Ga op uw knieën zitten en steun met de ellebogen op de grond waarbij de onderarmen onder het hoofd zijn. Plaats elleboog voor elleboog een stukje voorwaarts.
8. Ademhalingsoefening (thoracaal)
Plaats een matje/handdoek en ga op uw rug liggen. Belangrijk bij deze oefening is om elke positie even vast te houden en de ademhaling onder controle te houden. Stap 1: Breng de armen voorwaarts tot 90graden Stap 2: Breng de ellebogen vervolgens naar de grond Stap 3: Breng de handen naast het hoofd naar de grond Stap 4: Breng de armen vervolgens terug langs het lichaam
Wat zijn middenrug klachten (TWK)?
Hoge rugpijn uit zich vaak op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die klagen over een hele scherpe, stekende pijn op specifieke plaats, terwijl anderen meer last hebben van stijfheid van de bovenrug (thoracale wervelkolom). De meeste mensen die klachten hebben aan de hoge rug klagen over pijn laag in de nek, tussen de schouderbladen, of in de ribbenkast. Hierdoor kunnen draai- en strekbeweging van de rug moeilijker gaan.
De oorzaak van middenrug klachten
Het ontstaan van hoge rugklachten is meestal geleidelijk. Echter kan er ook door een acuut moment pijn in de bovenrug optreden, dit is vaak door een verkeerde beweging. Langdurig bureauwerk, kan zorgen dat er te lang in dezelfde houding wordt gewerkt. Het veelal boven het hoofd werken. Een andere oorzaak kan ook stress zijn wat voor klachten kan zorgen in de bovenrug.
De symptomen van middenrug klachten
Soms is de pijn constant aanwezig, maar het kan ook zo zijn dat deze alleen bij bepaalde activiteiten optreedt. Activiteiten die hier voor kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld langdurig bureauwerk of het tillen van zware voorwerpen. Net zoals bij lage rugpijn kan de hoge rugpijn uitstralen naar andere gebieden, via de ribben naar de borst (ademhalingsproblemen), nek of armen. Verder kun je last hebben van scherpe, doffe, zeurende, stekende pijn en stijfheid van de bovenrug.
De behandeling van middenrug klachten
Meestal gaan de hoge rugklachten als gevolg van acute overbelasting vanzelf over, binnen een periode van 6 weken. Er kan samen met de fysiotherapeut worden gekeken naar eventuele herstel belemmerende factoren. Bij mogelijke behandelopties kunt u denken aan mobilisaties/manipulaties, oefentherapie, houdingsadvies en massage (detonisatie) van de spieren.
De chronische hoge rugklachten duren langer dan 12 weken. Bij deze variant is het belangrijk om te kijken naar de factoren die het herstel in de weg staan. Een voorbeeld hiervan kan de werkhouding/ werkbelasting zijn, dit zal in combinatie zijn met mobilisaties en/of manipulaties en oefentherapie om het gebied rondom de bovenrug te versterken.
Synoniem
Pijn bovenrug, pijn schouderbladen, hoge rugpijn, uitstraling nek, uitstraling schouder, hoofdpijn, stekende pijn, verkeerde beweging bovenrug, chronische hoge rugpijn, pijn in de borst, ademhalingsproblemen, langdurig bureauwerk, werkbelasting en stress hoge rugklachten
Advies
Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!
Let op
Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.