Voet | Zit | Actief Tibialis Posterior | Fysioefeningen.nl | Breda

Tibialis posterior klachten

Klachten aan de binnenzijde van de enkel kunnen ontstaan door problemen aan de pees die langs de binnenzijde van de knobbel (malleolus) van de enkel loopt. Specifieke oefeningen, welke hieronder staan beschreven, zijn essentieel om dan uit te voeren.

Start hier met oefeningen voor de tibialis posteriorKlik hier voor meer informatie over de tibialis posterior

1. Actief tibialis posterior

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, leg één voet op je been, pak met één hand de hak aan de achterkant vast, met de andere hand pak je de voorvoet bovenop vast, vervolgens beweeg je langzaam de grote teen omlaag en weer terug omhoog.

2. Inversie weerstand (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel en plaats het stiek om uw voet. Draai vervolgens de voetzool naar binnen.

3. Axiale druk plantair- en dorsaalflexie (enkel)

12x • 3 sets

Plaats de voeten in schrede stand. Buig de achterste knie naar voren en strek de voorste knie. Je kunt eventueel steun nemen tegen de muur.

4. Calf raise actief met stoel

20x • 3 sets

Ga achter een stoel staan. Pak deze met beide handen vast en zorg dat u rechtop staat. Plaats uw voeten op schouderbreedte uit elkaar. Ga op uw tenen staan, laat de hielen langzaam naar de grond zakken. Herhaal deze oefening 20 keer.

Elastiek

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct het elastiek via onze partner
Met deze elastiek kun je spierkracht en mobiliteit vergroten in verschillende gewrichten.

Wat is tibialis posterior problematiek?

Klachten aan de binnenzijde van de enkel kunnen ontstaan door problemen aan de pees die langs de binnenzijde van de knobbel (malleolus) van de enkel loopt, de musculus tibialis posterior. Deze pees hecht aan op het scheepvormig- (os naviculare) en wiggebeen (os cuneiforme medialis) aan de onderzijde van de voet. De functie van de spier is om de voet naar beneden en naar binnen te brengen.

De oorzaak van tibialis posterior problematiek

Klachten aan de tibialis posterior kunnen ontstaan door een traumatisch moment (een ongeluk waarbij de pees beschadigd raakt) of door het overmatig belasten van de pees door bijvoorbeeld veel hardlopen, een ingezakte voet of een platvoet (pes planus). De pees raakt dan overbelast wat zorgt voor irritatie (tendinitis) of een verslechterde kwaliteit van peesweefsel (tendinopathie). Dit kan zorgen voor een slechte stand van de voet en eventueel leiden tot een progressieve platvoet.

Problemen aan deze pees worden regelmatig over het hoofd gezien vanwege het feit dat er relatief weinig bekend is over deze problematiek. Vaak wordt het probleem pas gezien op het moment dat alle andere ‘enkel problemen’ uitgesloten zijn.

De symptomen van tibialis posterior problematiek

Mensen met klachten aan de tibialis posterior ervaren vaak stekende pijn klachten aan de binnenzijde van de enkel met mogelijk lichte uitstraling richting de hak. Lang lopen, hardlopen, traplopen of druk van bijvoorbeeld een schoen verergeren deze klachten. Geregeld komen deze klachten voor bij sporters of lange afstand wandelaars. 

De behandeling van tibialis posterior problematiek

Op het moment dat er door middel van echografie vastgesteld is dat er tibialis posterior problematiek is, dient de fysiotherapeut met jou aan de slag te gaan. Er zal gestart worden met een oefenprogramma welke gericht is op het verbeteren van de trekvastheid van de m.tibialis posterior. Daarnaast zal een algemeen schema aangeboden worden om de stabiliteit (stijfheid) in het enkelgewricht te verbeteren.

De duur van tibialis posterior problematiek is wisselend, gemiddeld genomen duren deze klachten 6 weken tot 3 maanden voor volledig herstel.

Synoniem

Voetbuiger, tibialis posterior, pees aan de binnenzijde van de voet

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.