Mobilisaties elleboog
Om de beweeglijkheid te verbeteren van de elleboog kan er gebruik worden gemaakt van mobiliserende oefeningen. Vindt hier je mobiliserende oefeningen voor de elleboog.
1. Zittend passieve flexie
Ga op een stoel zitten en houdt het dergelijke arm gestrekt richting de vloer. Pak deze arm met uw andere hand vast en breng de hand van de gekwetste arm met behulp van uw andere hand naar de schouder. Houdt de elleboog stil op dezelfde plek. Herhaal dit.
2. Zittend actieve flexie
Ga op een stoel zitten en houdt uw arm gestrekt naar beneden, breng de hand van het dergelijke arm vervolgens rustig naar uw schouder. Terwijl uw deze beweging maakt houdt u uw elleboog constant stil op dezelfde plek. Herhaal dit.
3. Flexie passief
Ga op een maat liggen en pak een handdoek en zet deze onder de elleboog. Vervolgens pak je de pols van de aangedane zijde vast en probeer deze naar de grond de duwen en breng deze rustig terug naar de begin positie.
4. Pronatie
Pak de handdoek vast en wikkel hem om je arm. Zet je elleboog op de bovenbeen en vervolgens trek je de handdoek naar de niet aangedane zijde.
5. Supinatie passief
Ga op een maat liggen en pak de aangedane elleboog vast en vervolgens breng deze 90gr omhoog. Pak de pols van de aangedane hand vast waarbij u deze naar achteren kan draaien en vervolgens breng deze naar de begin positie terug.
6. Extensie plus pronatie
Ga op je zij liggen en plaats een handdoek onder je elleboog. Met de niet aangedane hand pak je de pols vast en duw je de hand naar de grond en probeer de pols inwaarts te draaien.
7. Extensie plus pronatie passief
Ga op je zij liggen en leg je armen voor je in een rechte lijn naar voren op de grond. Pak deze arm vervolgens met met je overige arm net onder de pols vast. Breng vervolgens de arm die op de grond ligt omhoog met je en zorg dat je handpalm naar je gezicht wijst. Breng deze arm vervolgens naar de grond en draai de handpalm met behulp van de andere arm naar de grond toe. Herhaal dit.
Mobilisaties
Mobilisaties zijn actieve of passieve bewegingen in het gewricht. Met als doel het voorkomen en/of verbeteren van een verminderde beweeglijkheid (mobiliteit) van het gewricht. Bij actieve mobilisaties gaat het om oefeningen waar je het gewricht zelf in beweging brengt. Bij passieve of geleid actieve mobilisaties helpt je therapeut mee in de mobiliserende beweging. De beperkte gewrichtsbeweeglijkheid kan klachten geven of klachten onderhouden. De oorzaak zou kunnen liggen in verkorte spieren, meestal bevindt de oorzaak van de beperkte beweeglijkheid zich echter in het gewrichtskapsel. Of in de bijbehorende ligamenten. Om de beperkte beweeglijkheid op te lossen dienen mobilisaties van het gewricht uitgevoerd te worden. Door het uitvoeren van mobiliserende oefeningen help je in het herstellen van de normale beweeglijkheid in het gewricht. De volledige bewegingsuitslag van een gewricht noemen we ook wel 'Range of Motion' (ROM).
Mobilisaties elleboog
In de elleboog kan een beperkte beweeglijkheid in het gewricht zich uiten in het niet volledig kunnen buigen of strekken van het gewricht. Dit kan in het dagelijks leven klachten geven, bijvoorbeeld bij het tillen van een tas. Door middel van het uitvoeren van specifieke mobiliserende oefeningen voor de elleboog kan het herstel van de beweeglijkheid van de elleboog worden ondersteund.
Advies
Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!
Let op
Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.