Vingers | Staand | Big 5 | fysioefeningen.nl | Breda

Malletvinger

Elke vinger bestaat uit drie botjes, vingerkootjes (phalanx). Tussen de vingerkootjes zitten de vingergewrichten. Die gewrichten zorgen ervoor dat een vinger kan buigen en strekken. We spreken van een malletvinger als u het kootje aan de top van uw vinger niet meer kan strekken. Dit is het gevolg van een afgescheurde pees. Vind hier alle informatie en bijpassende oefeningen.

Start hier met oefeningen voor de malletvingerKlik hier voor meer informatie over de malletvinger

1. Spalk actieve aanspanning vinger strekker

12x • 3 sets

Houdt het spalkje om de aangedane vinger. Met de gezonde hand fixeer je het kootje van de vinger. Buig vervolgens de bovenste vingerkootjes van de aangedane vinger en strek hem weer omhoog.

2. Buiging vingertop actief

12x • 3 sets

Leg een map op tafel. Schuif de aangedane hand langzaam naar de rand van de map. Als het topje van de vinger over de map komt, mag je hem langzaam buigen en weer strekken.

3. Buiging vingertop actief met fixatie

12x • 3 sets

Leg een map op tafel. Schuif de aangedane hand langzaam naar de rand van de map. Plaats de niet aangedane hand op de aangedane hand. Als het topje van de vinger over de map komt, mag je hem langzaam buigen en weer strekken.

4. Rollen met de bal

12x • 3 sets

Leg de hand met de aangedane vinger op de bal. Rol vervolgens de bal voorwaarts over de tafel, waarbij de hand volledig op de bal blijft. Rol de bal weer terug naar je toe.

5. Tip to tip

10x • 3 sets

Breng de arm op schouderhoogte en raak met de duim de andere vingertoppen aan.

6. Big 5

10x • 3 sets

Breng de hand op schouderhoogte en maak gecontroleerd een vuist.

Medicine bal

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de medicijn bal via onze partner
Deze medicijnbal kan worden gebruikt voor verschillende oefeningen om spierkracht te vergroten

Wat is een malletvinger?

Elke vinger bestaat uit drie botjes, vingerkootjes (phalanx). Tussen de vingerkootjes zitten de vingergewrichten. Die gewrichten zorgen ervoor dat een vinger kan buigen en strekken. We spreken van een malletvinger als u het kootje aan de top van uw vinger niet meer kan strekken. Dit kan het gevolg zijn van een afgescheurde pees.

De oorzaak voor het ontstaan van een malletvinger

Een malletvinger ontstaat wanneer de vingertop met kracht wordt omgebogen. Tijdens het omknakken van de vingertop kan de strekpees die vastzit aan het vingerkootje afscheuren. Soms breekt ook het stukje bot waar de pees aan vastzit af van het bovenste vingerkootje. Het kan onopgemerkt gebeuren bij een gewone huishoudelijke taak (bijvoorbeeld het bed opmaken, of je hand in je achterzak steken), maar ook tijdens het sporten (een val met snowboarden).

De symptomen van een malletvinger

Bij een malletvinger blijft uw vingertopje gebogen als u de vinger probeert te strekken. De vinger lijkt een beetje op een hamer, daarom wordt deze aandoening ook wel hamervinger genoemd. In het begin kan het onopgemerkt blijven. Later kan het pijn gaan doen. Er kan sprake zijn van een zwelling.

De behandeling van een malletvinger

Wanneer er een stukje bot is afgebroken zal er een operatie plaatsvinden. Na het verwijderen van de spalk kan je de vinger voorzichtig weer gaan bewegen.

Als er geen botstuk is afgebroken, zal de vinger in een spalk geplaatst worden. Deze kan op maat gemaakt worden, maar soms past een standaard spalk ook goed. Nadat deze 6 weken is gedragen wordt er samen met een deskundige gekeken of de pees weer 'vast' zit. Is dit het geval dan wordt de spalk in overleg nog eens 3 tot 4 weken gedragen. Zit de pees nog niet helemaal vast of is er sprake van twijfel, dan wordt er vaak voor gekozen om nog eens 6 weken te spalken. Doe dit altijd samen met een deskundig handtherapeut samen.

Nadat de pees goed vast zit wordt er in overleg een afbouwschema opgesteld. In deze fase ga je ook actief de vinger weer volledig bewegen en gebruiken tijdens alledaagse activiteiten.

Oefeningen

Tijdens het dragen van de spalk is het belangrijk om de rest van de vinger goed te blijven bewegen. Dit doe je met de oefeningen die hier staan beschreven.

Synoniem

Malletvinger, Hamervinger, Honkbal vinger

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.