Osgood schlatter
Aan de bovenzijde van het scheenbeen zit een groeischijf (epifysairschijf), dit betekent dat er een zacht deel kraakbeen zit dat met de jaren groeit en naarmate iemand uitgegroeid raakt steviger vast komt te zitten. Dit kan zorgen voor klachten bovenaan het scheenbeen. Hier dien je zorgvuldig mee om te gaan en een oefenprogramma te starten waarbij alles rondom de knie sterker gemaakt wordt.
Fase 1 van herstel
In deze fase is het doel om de belasting op de knie te verminderen zodat de kniepijn afneemt. Ter aanvulling wordt geadviseerd te starten met spierversterkende oefeningen.
1. SLR (knie)
Til uw been op. Het is belangrijk dat uw hele been gestrekt blijft. Hierdoor komt er rek op de achterkant van het bovenbeen.
2. Pallof press in schutterspositie
Ga op de knieën zitten, plaats één been naar voren, pak een elastiek vast met twee handen, breng deze naar de borst, strek vervolgens de armen uit en breng ze vervolgens weer terug naar de borst.
3. Back extension
Ga op de buik liggen, plaats de handen onder de kin. Kom vervolgens met de buik van de grond, ga weer langzaam terug omlaag.
4. Side plank
Ga op de zij liggen, zorg dat de elleboog recht onder de schouder staat. Kom vervolgens de de romp en de heupen van de grond en zorg dat je in één lijn blijft. Houdt deze beweging vast.
5. Low plank
Ga op de buik liggen. Houdt de benen gestrekt, zorg dat de ellebogen recht onder de schouders staan, kom vervolgens met je gehele lijf van de grond af dusdanig dat je in één lijn blijft.
6. High plank
Ga op de buik liggen. Houdt de benen gestrekt, zorg dat de handen recht onder de schouder staan, kom vervolgens met je gehele lijf van de grond af dusdanig dat je in één lijn blijft.
7. Nordic hamstring dynamisch
Ga in zijlig liggen steunend op je onderarm. Zet het bovenste been met de voet op de grond en houd je onderste been gebogen van de grond. Zak met je heup naar de grond en trek vervolgens je heup weer omhoog. Herhaal deze beweging.
8. Diver staand (hamstring)
The diver oefening is een soort oefening die zich richt op de spieren van de buik, specifiek de rectus abdominis (ook wel bekend als de "six-pack" spier). De oefening wordt vaak uitgevoerd op een gecontroleerde, langzame en precieze manier.
9. Adductie tegen bal met gebogen knieën
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en de voeten op de grond. Klem de bal tussen de knieën. Druk de vervolgens de knieën naar elkaar toe en laat de druk daarna los zonder dat de bal op de grond valt. Herhaal deze beweging.
10. Adductie tegen bal met gestrekte benen
Ga op je rug liggen met gestrekte benen. Plaats de bal tussen beiden voeten. Druk de voeten naar elkaar toe. Breng de bal een klein stukje van de grond. Laat de druk daarna los. Herhaal deze beweging.
11. Rear kick
Rear kick, ga op je buik liggen. Breng vervolgens één voor één je benen gestrekt omhoog en weer terug.
12. Bildrill
Bildrill, breng een elastiek net boven de knieën aan en kom op je rug liggen met de knieën gebogen en de voeten plat op de grond. Kom vervolgens met de heupen omhoog, veer een klein stukje terug en weer omhoog. Hou deze positie vast en roteer één voor één je knieën naar buiten.
Fase 2 van herstel
In deze fase is het doel om de pees en spieren te versterken middels oefeningen. Het is belangrijk om de belasting geleidelijk op te bouwen.
1. Squat kettlebell frontaal
Squat kettlebell frontaal, zet de voeten op heup breedte en hou de kettlebell voor je vast, maak de beweging alsof je op een stoel gaat zitten. De billen naar achteren en de knieën blijven achter de tenen. Kom omhoog en herhaal de beweging.
2. Sumo squat
Sumo squat, zet de voeten iets breder dan schouder breedte, maak de beweging alsof je op een stoel gaat zitten. De billen naar achteren en de knieën blijven achter de tenen. Kom omhoog en herhaal de beweging.
3. Statische Lunge met verhoging
Maak een uitvalspas op de step. Zorg ervoor dat je op je tenen land bij het maken van de uitvalspas
4. Running men op de BOSU
Ga met één been in het midden van de BOSU bal staan, breng vervolgens het andere been zover mogelijk naar achteren tot net boven de grond, kom vervolgens weer terug en hef de knie.
Resistance band
Hard. Compact. Kwalitatief.
Elastiek
Hard. Compact. Kwalitatief.
Wat is Osgood Schlatter?
Aan de bovenzijde van het scheenbeen zit een groeischijf (epifysairschijf), dit betekent dat er een zacht deel kraakbeen zit dat met de jaren groeit en naarmate iemand uitgegroeid raakt steviger vast komt te zitten. Op het moment dat iemand nog in de groei zit is dit stukje groeischijf nog niet volhard en kan er letsel aan ontstaan.
De oorzaak van Osgood Schlatter
De diagnose ‘Osgood Schlatter’ geeft aan dat er een irritatie zit aan de groeischijf aan de bovenzijde van het scheenbeen (patella). Deze aandoening komt alleen voor op een jonge leeftijd (tussen de 8 en 16 jaar). De oorzaak van deze klachten ligt over het algemeen bij de hoeveelheid belasting die er op de knieën komt. Doordat de botten sneller groeien dan dat de spieren en pezen zich kunnen aanpassen komt er meer trekbelasting op de aanhechtingen van de bovenbeenspieren en pezen.
De symptomen van Osgood Schlatter
Als de trekbelasting zo groot wordt dat de aanhechting het niet meer aan kan raakt deze geïrriteerd. Dit kan zorgen voor stekende pijn klachten net onder de knieschijf welke toenemen bij rennen, springen, landen, traplopen, fietsen met weerstand, hurken en op de knieën zitten. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen vanwege het feit dat de groeischijf nog niet volhard is. Hierdoor kan er lange termijn schade ontstaan op het moment dat de belasting niet verlaagd wordt.
De behandeling van Osgood Schlatter
Dit is de eerste stap die gezet dient te worden, het verlagen van de belasting. Parallel aan deze periode van verlaging van belasting dient er direct gestart te worden met een spierversterkend trainingsprogramma voor de kniepees, bil- en rompspieren ter verbetering van de kwaliteit van de kniepees en het optimaliseren van de werking van de onderste keten. Over het algemeen is de herstelperiode afhankelijk van de ernst 6 weken tot 12 maanden.
Synoniem
Groeipijn, groei klachten, apexitis, irritatie aan de knieschijf, pijn onder de knieschijf, ontsteking, avulsie,
Advies
Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!
Let op
Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.