Voet | Zit | Eversie tegen weerstand | Fysioefeningen.nl | Breda

Peroneus klachten

Klachten aan de buitenzijde van de enkel kunnen ontstaan door problemen aan de pees die langs de buitenzijde van de knobbel (malleolus) van de enkel loopt. Om van de klachten af te komen zijn onderstaande oefeningen helpend.

Start hier met oefeningen voor de peroneusKlik hier voor meer informatie over de peroneus

1. Eversie weerstand (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel en plaats het stiek om uw voeten. Breng de buitenkant van uw voet naar buiten.

2. Supinatoren versterking (enkel)

12x • 3 sets

Neem plaats op een stoel en plaats het stiek om uw voet. Breng vervolgens de buitenkant van de voet naar beneden (kleine teen naar de grond) en de grote teen naar boven.

3. Gluteus medius walk

20x • 3 sets

Ga op heup breedte staan. Doe het elastiek om, net boven de enkels. Houdt de knieën gestrekt. Verplaats de verste voet opzij, zet het standbeen een klein beetje bij. Verplaats over ongeveer 10 meter op en neer.

4. Exorotatie buiklig

12x • 3 sets

Exorotatie buiklig, ga plat op je buik liggen en buig vervolgens je knieën. Beweeg vervolgens beide benen tegelijk richting de grond en weer terug. Herhaal de beweging.

Resistance band

Hard. Compact. Kwalitatief.

Bestel nu direct de resistance band via onze partner
Met deze resistance band verbeter je spierkracht van diverse gewrichten

Wat is peroneus problematiek?

Klachten aan de buitenzijde van de enkel kunnen ontstaan door problemen aan de pees die langs de buitenzijde van de knobbel (malleolus) van de enkel loopt, de musculus peroneus longus. Deze pees hecht aan op het vijfde en eerste middenvoetsbeentje (os metatarsalis I en V) en het wiggebeen (os cuneiforme medialis) aan de onderzijde van de voet. De functie van de spier is om de voet naar boven, beneden en naar buiten te brengen.

De oorzaak van peroneus problematiek

Diverse oorzaken kunnen zorgen voor klachten aan deze pees. Zo kan een traumatisch moment, waarbij de voet naar binnen draait of op het moment dat er iemand op je voet gaat staan (bijvoorbeeld bij voetballers), zorgen voor het ontstaan van deze klachten. In het slechtste geval scheurt (ruptuur) de pees bij dit soort traumatische momenten.

Naast traumatisch kunnen deze klachten ook niet-traumatisch ontstaan door middel van overbelasting van de pees. Een overbelasting kan ontstaan door veel of te snel opbouwen met hardlopen, door een holle voet of door slecht schoeisel. Op het moment van overbelasting bestaat de kans dat de pees geïrriteerd raakt (tendinitis) of dat er zelfs een verslechtering van peeskwaliteit ontstaat (tendinopathie).

De symptomen van peroneus problematiek

De meeste klachten uiten zich in het midden-/buitenzijde van de voet, welke uitstralen naar de buitenkant van de enkel. Vaak ervaren mensen een stekende en zeurende pijn aan de buitenkant van de enkel/voet. Wanneer er inspanning plaatsvindt bijvoorbeeld staan op de tenen, traplopen of rennen verergeren de klachten.

De behandeling van peroneus problematiek

Op het moment dat er door middel van echografie vastgesteld is dat er m. peroneus longus, brevis of tertius problematiek is, dient de fysiotherapeut met jou aan de slag te gaan. Er zal gestart worden met een oefenprogramma welke gericht is op het verbeteren van de trekvastheid van de m.peroneus longus. Daarnaast zal een algemeen schema aangeboden worden om de stabiliteit (stijfheid) in het enkelgewricht te verbeteren. 

De duur van peroneus problematiek is wisselend, gemiddeld genomen duren deze klachten 6 weken tot 3 maanden voor volledig herstel.

Synoniem

Voetstrekker, voetbuiger, musculus peroneus longus, brevis en tertius, voetheffer

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.