Schouder | In ruglig | Torbay anteflexie in ruglig | Fysioefeningen.nl | Breda

Schouder slijmbeurs

Pijnklachten bovenop of aan de voorzijde van de schouder worden vaak bestempeld als slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd. Dit is een ontsteking aan het vochtzakje dat tussen de schouderspier (m.supraspinatus) en het schouderdak (acromion) ligt. Dit kan zorgen voor continue aanhoudende pijnklachten in de schouder. Door de juiste oefeningen te doen kunt u deze pijn verminderen.

Start hier met oefeningen voor de slijmbeurs ontstekingKlik hier voor meer informatie over de slijmbeurs ontsteking

Fase 1 van het herstel

In deze fase is het doel om te starten met oefeningen om pijn te verminderen en de mobiliteit van de schouder te vergroten binnen de pijngrenzen.

1. Circulatie mobilisatie

12x • 3 sets

Ga achter een stoel staan, zet je ene been voor en plaats de hand van de niet-aangedane schouder op de leuning van de stoel. Laat je aangedane schouder in de lucht hangen en maak langzame draaiende bewegingen.

2. Schuiven met de handdoek op tafel

12x • 3 sets

Plaats je handen op schouderbreedte op de handdoek. Schuif met gestrekte armen over de tafel heen. De romp beweegt ook mee naar voren. Kom omhoog en herhaal de beweging.

3. Anteflexie lopen muur

12x • 3 sets

Ga voor de muur staan, zet je vingers tegen de muur, met je vingers loop je omhoog en daarna loop je weer terug.

4. Rondjes draaien

15x • 3 sets

Ga op de rug liggen, breng de hand richting de schouder, breng vervolgens de elleboog omhoog, strek nu de arm volledig uit, draai langzaam de gestrekte arm rechtsom en linksom.

5. Katrol anteflexie

30x • 5 sets

Zorg dat de katrol goed vast zit en plaats de stoel zo dat je naar de katrol toe kijkt. Pak de katrol in de handen en maak lange gelijke bewegingen.

Fase 2 van het herstel

In deze fase is het doel om te starten met spierversterkende oefeningen. Het is belangrijk om de belasting geleidelijk op te bouwen.

1. Torbay in 45 graden anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak het elastiek vast met beide handen (vuist breedte tussen beide handen), breng de armen gestrekt omhoog tot 45 graden. Breng het elastiek met gestrekte armen opzij, breng ze vervolgens rustig terug naar de beginhouding. Zorg dat er continu spanning zit op het elastiek.

2. Torbay in 90 graden anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, pak het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen), breng de armen gestrekt omhoog tot schouderhoogte. Breng het elastiek met gestrekte armen een stukje uit elkaar en vervolgens weer terug. Zorg dat er continu spanning zit op het elastiek.

3. Torbay abductie anteflexie

10x • 3 sets

Ga op de rug liggen, houdt het elastiek in beide handen vast (vuist breedte tussen beide handen). Breng de armen 20 graden gestrekt naar buiten toe, houdt de armen in die positie en breng ze vervolgens omhoog tot 90 graden. Ga weer rustig terug en herhaal deze beweging.

4. Isometrisch exorotatie

12x • 3 sets

Houdt het elastiek met één hand vast. breng het elastiek naar buiten met een hoek van 90 graden van de elleboog en handhaaf deze positie. Breng het elastiek rustig terug en herhaal de beweging.

5. Isometrisch endorotatie

12x • 3 sets

Houdt het elastiek met één hand vast. Breng de arm naar binnen richting uw buik.

6. Isometrisch abductie

12x • 3 sets

Houdt het elastiek met één hand vast. Beweeg het elastiek schuin naar boven met een gestrekte arm en handhaaf deze positie voor een paar seconden. Beweeg rustig de arm terug en herhaal de beweging.

Fase 3 van herstel

In deze fase is het doel om de pees- en schouderspieren te versterken middels oefeningen en eventuele sportactiviteiten weer op te bouwen.

1. Excentrisch exorotatie

12x • 3 sets

Ga op heupbreedte staan, pak het elastiek vast in de hand van de aangedane arm, houdt de elleboog in de zij pak vervolgens met de andere arm de hand van de aangedane arm, breng de hand volledig naar buiten en laat hem rustig terug komen richting de buik.

2. Torbay in zit abductie anteflexie

12x • 3 sets

Ga op een stoel zitten, pak het elastiek in beide handen vast, strek de armen uit naar voren, breng het elastiek een stukje naar buiten, breng vanuit die positie de armen gestrekt omhoog en weer langzaam terug.

3. Scapular straight arms

10x • 3 sets

Kom rechtop staan, pak het elastiek vast in beide handen, draai de armen naar binnen, breng de schouders richting de broekzak, trek de schouderbladen licht naar elkaar toe, trek het elastiek vervolgens met gestrekte armen naar achteren toe. Breng de armen terug naar voren en herhaal deze beweging.

4. Exorotatie in zijlig

12x • 3 sets

Ga op de zij liggen en zorg dat het hoofd goed ondersteund wordt. Zorg dat de elleboog van de bovenste arm in de zij ligt, gebruik hiervoor eventueel een extra gewicht. De elleboog blijft tegen de zij aan terwijl je de hand naar boven beweegt.

Wat is een slijmbeurs ontsteking?

Pijnklachten bovenop of aan de voorzijde van de schouder worden vaak bestempeld als slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd. Dit is een ontsteking aan het vochtzakje dat tussen de schouderspier (m.supraspinatus) en het schouderdak (acromion) ligt. Deze ontsteking kan ontstaan door overbelasting van de schouder, verslechtering van spierweefsel in de schouder op basis van een gezond verouderingsproces, na een trauma of door een overmatige aanwezigheid van kalk. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het vochtzakje in de schouder gaat zwellen, in combinatie met het ontstaan van een lokale ontsteking in de schouder.

De oorzaak van een slijmbeurs ontsteking

Een slijmbeurs kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Bij een acute bursitis wordt een hevige pijn in de gehele schouder ervaren waarbij men de klachten niet kan laten verminderen. 

De symptomen van een slijmbeurs ontsteking

Tijdens bewegen, rusten en slapen worden continue de pijnklachten ervaren. Op de schouder liggen is bij het grootste gedeelte van de mensen onmogelijk. 

Bij een geleidelijke ontstaanswijze wordt de schouder wat irritant of gevoelig ervaren gedurende een langere periode. Na het uitvoeren van een activiteit en het verstrijken van de tijd ziet men vaak een toename ontstaan van stekende en hevige pijnklachten met mogelijke uitstraling richting de bovenarm. 

De behandeling van een slijmbeurs ontsteking

Een mogelijke corticosteroïde injectie bij de huisarts of de specialist kan de pijn op korte termijn verminderen echter gaat de voorkeur voor behandeling voornamelijk uit naar het verbeteren van de schouderspieren rondom het schoudergewricht en tussen de schouderbladen. De hersteltijd voor een slijmbeurs in de schouder is uiteenlopend van 2 weken tot 12 maanden.

Recente update

Echter wijst recent onderzoek uit dat slechts 6% van de mensen met schouderpijn daadwerkelijk een ‘echte’ slijmbeursontsteking heeft. Het overige percentage dient vaker bestempeld te worden als rotator cuff tendinopathie.

Synoniem

slijmbeursontsteking, bursitis, irritatie van de slijmbeurs, slijmbeurs

Advies

Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!

Let op

Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.