Spierbal pijnklachten (distale biceps problematiek)
De spierbal, ook wel biceps genoemd, hecht aan in de schouder en aan de onderzijde op de onderarm aan het spaakbeen (radius). De biceps zorgt als spier onder andere voor het buigen van de elleboog. Als er sprake is van een zwakke bicepspees of bij een plotselinge buigbeweging van de elleboog tegen weerstand kan de bicepspees los scheuren van het bot in de onderarm. Vind hier alle informatie over bicepsklachten en bijpassende oefeningen.
1. Bicep curl
Pak met beide handen een dumbell vast en ga recht op staan. Zorg dat je stevig staat en houdt je armen licht gestrekt naast de heupen. Houdt de ellebogen stil en beweeg de dumbells vervolgens naar de schouders. Herhaal dit
2. Bicep curl in stand
Zorg dat je bij een TRX kabel staat en pak de handvaten met beide handen vast. Zorg dat je stevig op beide voeten staat en in een rechte lijn aan de TRX hangt in een hoek van 90 graden van de grond. Pak de TRX vervolgens onderhands vast en trek je schouders richting je handen. Herhaal dit.
3. Row in stand TRX
Pak met beide handen de handvatten van de TRX. Zorg dat je deze voor je houdt en houd je armen licht gestrekt. Trek vervolgens je borst naar je handen en houd je ellebogen langs je lichaam. Zak vervolgens weer langzaam terug naar beginpositie, Herhaal dit.
4. Biceps rek
Pak de elastiek vast met de aangedane hand, zet de elleboog op de rand van de tafel. Met de niet aangedane hand trek je de aangedane hand naar je toe en laat dit terug zaken naar de begin positie.
Elastiek
Hard. Compact. Kwalitatief.
TRX
Hard. Compact. Kwalitatief.
Wat zijn spierbal peesklachten (distale biceps partiële ruptuur)?
De elleboog bestaat uit drie botten, de bovenarm (humerus) en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Om de botten heen zit een kapsel en aan de binnen- en buitenzijde liggen banden om het gewricht stevigheid te geven en stabiliteit. Samen met de spieren, de vorm van de botten en het kapsel (capsula) en de banden (ligamenten) krijgt het ellebooggewricht zijn mogelijkheid goed en pijnvrij te kunnen functioneren. De spierbal pees (musculus biceps brachi) ook wel biceps genoemd, hecht aan in de schouder en aan de onderzijde op de onderarm aan het spaakbeen (radius). De biceps zorgt als spier voor buigen van de elleboog en een beetje voorwaarts heffen van de schouder. De aanhechting op het spaakbeen (radius) ligt ongeveer 2 cm onder de elleboogplooi aan de binnenzijde van de onderarm.
De oorzaak voor het ontstaan van spierbal klachten
Als er sprake is van een zwakke bicepspees of bij een plotselinge buigbeweging van de elleboog tegen weerstand kan de bicepspees los scheuren van het bot in de onderarm. Dit noemt men een distale bicepspeesruptuur.
De symptomen bij spierbal klachten
Klachten aan de biceps pees kunnen ontstaan na chronische overbelasting of bij een acuut moment van een zware last optillen. De pijn wordt dan ook gevoeld in de onderarm aan de binnenzijde net onder de elleboogplooi. Als er bij zwaar tillen een knap of knoep wordt gevoeld met acute pijn dient men een arts of fysiotherapeut te vragen naar diagnostiek. Mogelijk is er sprake van schade aan de aanhechting van de pees op het spaakbeen (radius).
De behandeling van spierbal klachten
Letsel aan de biceps pees kan zowel niet-operatief als operatief behandeld worden. Een operatieve behandeling is afhankelijk van een aantal factoren waarbij leeftijd een belangrijke rol speelt. Bij een niet-operatieve behandeling wordt gestart met het dragen van een sling waarna de volgende stap mobiliserende technieken en oefentherapie is. Bij een operatieve behandeling wordt de biceps gefixeerd door middel van een botanker en hechtingen (bicepstenodese).
Synoniem
Spierbal peesklachten, distale biceps ruptuur, partieel, musculus biceps brachii
Advies
Hierboven staan een aantal oefeningen die je kunt gebruiken bij deze problematiek. Als er vragen zijn over de oefening, als je twijfelt over de uitvoering ervan of je weet niet zeker of de oefening goed voor je is, raadpleeg dan altijd een deskundig fysiotherapeut!
Let op
Fysioefeningen.nl biedt een scala van mogelijkheden voor (huiswerk)oefeningen. Echter is fysioefeningen.nl niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je klachten. Houd altijd contact met je fysiotherapeut of specialist.